Szirmok hulló záporán át

Szirmok hulló záporán át

 

Szirmok hulló záporán át címet viselő mai bejegyzésem néhány gondolat a nőnapról, virágokról, szimbólumokról.

 

A nevenincs nőnapról

 

Csak mint érdekesség említem: a nőnap 1857-re eredeztethető vissza, amikor is negyvenezer szövőnő (textil- és konfekcióipari szakmunkás) lépett sztrájkba New York-ban béregyenlőséget, emberibb munkakörülményeket és munkaidő csökketnést követelve.

 

Később világszerte elterjedt, hogy ezen a napon a férfiak egy-egy szál virágot, vagy virágcsokrot adományoztak a hölgyeknek, tiszteletüket és megbecsülésüket kifejezve a választott virággal.

 

Én jobban szeretem, ha egy férfi nekem kezet csókol, felsegíti a kabátom és kinyitja nekem az  ajtót. Attól pedig egyenesen örömtáncot járok, ha egy férfi feláll vagy legalább felemelkedik ülő helyzetéből, amint belépek a szobába!

 

Szirmok hulló záporán át

 

Lehet velem vitatkozni, de én soha nem értettem és soha nem szerettem a vágott virágokat. Szépek, elismerem, de… Majd amikor szirmaikat hullatni kezdik, az én szemem is könnybe lábad és mindig Dsida Jenő sorai jutnak eszembe:

 

“Ne vágtassanak szegény rózsakerten
Az összes szelek, mind, egyszerre át,
Ne várjon rájok elfásulva lelkem,
Ne törjenek le minden rózsafát;
Tépjék szirmait egyenként le, lassan;
Mind külön fájjon, sajogjon nekem,
És mindegyiket nagyon megsirassam
És minden könnyem egy-egy dal legyen.”

 

/Dsida Jenő: Az én kérésem – részlet/

 

Néhány koratavaszi virág

 

  1. Krókusz – más néven sáfrány

 

Homérosz szerint Zeusz a sáfrány bódító illatától ittasult meg, amikor Ida hegyén Hérával menyegzőjét ülte.

 

„…s lótuszt, harmatosat, sáfrányt és sűrűvirágú jó puha jácintot: s a magasba emelte őket. Íly nyoszolyán háltak, s közben a felhőbe borultak…”

/Homérosz: Iliász – részlet/

 

 

„…Már sáfrány leplét borította a földre a Hajnal, hogy villámszerető Zeusz egybehívatta az Isten-gyűlést sokszakadékú Olümposz legtetejében…”

/Homérosz: Iliász – részlet/

 

http://https://mek.oszk.hu/00400/00406/html/

 

Már az ókorban ismert volt izgató hatása. Mindemellett az ókor orvosai szemgyógyításra, hurutcsillapításra, valamint görcsoldásra használták.

 

Szimbolikus jelentése

 

S hogy miért választottam, azon túl, hogy már most, koratavasszal nyílik?

Mert szimbolikus jelentése: derűs, fiatalosan jókedvű, vidám!

 

  1. Fekete hunyor

 

MÉRGEZŐ!

 

Igen, a hunyorfajták mindegyike mérgező. Az ókori orvosok mégis, gyökeréből készített porát téboly, kelevény, görcs és fülzúgás ellen használták.

 

Szimbolikus jelentése

 

Szép éved következik!

 

  1. Írisz

Őt azért (is) szeretem, mert Firenze jelképe. A történet érdekessége, hogy Firenze zászlaja eredendően vörös alapon fehér írisz volt (mint tudjuk, az írisznek igen sok színárnyalata létezik). Amikor azonban a guelphek átvették Firenze irányítását, a színeket megcserélték, így lett a város zászlaja  fehér alapon vörös írisz. Mindez persze annak dacára, hogy vörös írisz épp nem létezik.

 

Szimbolikus jelentése

 

Bölcsesség, érték, szenvedély és természetesen szivárvány.

 

Csak mi, ne!

 

Idén, nem tudom, hogy lesz. Tavaly mindenesetre megőrültem attól, hogy barátnőimtől kaptam „Boldog Nőnapot” képeslapokat, jókívánságokat Nők Napján!

Nőktől!

 

Értem én. Szükségünk van szeretgetésre, figyelemre, szeretjük, ha virágot kapunk…. Igen!

De férfiaktól! Könyörgöm! Ha pedig az imádott férfinek és a bennünket körülvevő férfiaknak nem fontos a nőnap, majd nem adnak csokrot és nem csatolnak leveleikhez virágos képeket!

Na de, hogy mi, nők, egymásnak küldözgessünk ilyen üzeneteket…!!!

Csak mi, ne!

 

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa avagy, az elégedetlenség ellenszere. A verejtékcseppben megcsillanó napsugár. A Motiváció Művészete. „Szárnyakat adnék egy gyermeknek, de hagynám, hogy maga tanuljon meg repülni.”

Tovább olvasom »
Megújulás

Megújulás

Neked mit jelent a Megújulás? Nekem elég sokfélét. Most azonban, a június, valahogy a Megújulás hónapja az életemben. Nézd, itt van mindjárt ez az oldal!

Tovább olvasom »
Anyák és lányaik

Anyák és lányaik

Anyák és lányaik Anyák és lányaik cimű irásom az anya-leány kapcsolatról. Mondd! Te hogy vagy anyukáddal? Milyen kapcsolatot táplálsz vele? Tudod, azt sohasem hittem, hogy

Tovább olvasom »
Te miért csinálod?

Te miért csinálod?

Te miért csinálod?   Te miért csinálod? című írásomban arra kérlek, fedezd fel a gyökereket! Áss minél mélyebbre, hogy megtudd, miért csinálod azt, amit.  

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük