Keleti kontra Nyugati Orvoslás

Keleti kontra Nyugati Orvoslás

 

Keleti kontra Nyugati Orvoslás írásom az ázsiai és európai gyógyítási módszerek különbözőségéről szól. Legfontosabb: a megelőzés

 

A 80-as évek elején, a Honvéd Együttes Magyar Nemzeti Táncegyüttese látogatást tett Kínában. A mi együttesünk egyike volt az elsőknek, akik egyáltalán beléphettek az országba (először egyébként 1956-ban).

Amiről most írok, a 80-as években, akkoriban történt, mikor Kína újra és egyre inkább nyitni kezdett.

 

Az eset

 

Zsenge gyermek voltam még, nem egészen emlékszem a részletekre, de a lényeg:

 

Az együttes egyik hölgy tagja rosszul lépett (elesett? megbicsaklott?) és valami nagy baj történt a bokájával. Azt nem tudom egész pontosan, hogy eltört vagy kificamodott, arra viszont jól emlékezem, hogy nagy volt a baj. Úgy igazán nagy.

 

A megoldás

 

A balesetet követő harmadik napon, a hölgy táncolt, fellépett az együttessel! Egy hozzáértő kínai orvos keze alá vette és úgy talpra állította, hogy – a felvételek tanúsága szerint is – gond nélkül ropta a néptáncot.

 

Mikor hazaértek, elmondták mi történt. Bemutatták a leleteket, papírokat. Az itthoni orvosok egybehangzó véleménye szerint: ha ez az eset Magyarországon történik, az hat hét fekvőgipszet, azt követően pedig hat hét gyógytornát jelentett volna a hölgy számára.

 

Miért?

 

Miért mesélem el most mindezt neked?

 

Egyik nagyon kedves barátnőm 17 éves fia élsportoló. Erőssége többek között a rúdugrás. Februárban, ugrás közben, eltört a rúd alatta, a magasból lezuhant. Február óta sérült. Én értem, tényleg, hidd el, belátom, persze, azért edz, futni, távolugrani például remekül tud, de biztos, hogy nincs más megoldás?

 

 

Édesanyám ágyban fekvő beteg. Régi, szeretett háziorvosa fiatal korától a nyugati orvoslást gyakorolta, később azonban kitanulta és alkalmazta az akupunktúrát. Ő sajnos rég meghalt. Édesanyám elmondása szerint, ha Régi, szeretett háziorvosa még élne, ő – mármint édesanyám – sem lenne ebben az állapotban.

 

Dilemma

 

A te gyermeked sportol? Ha nem is versenyszerűen, vagy nem is feltétlenül sportolás közben – volt már sérülése? Hogyan kezelték? Hogyan kezeltétek?

Kérlek, írd meg a „Hozzászólások” – ban vagy egy válaszlevélben.

 

Ismersz olyan orvost, aki a keleti orvoslást is gyakorolja?

 

Jaj, most nehogy félreérts! Én egyáltalán nem a sport ellen beszélek! Sőt! Magam is azt mondom, mindannyiunknak mozogni kell, sportolni, akár versenyszerűen, de ha úgy nem, akkor is!

Hidd el, alig várom, hogy újra kerékpárra ülhessek!

 

Ezt az egészet inkább gondolatébresztőnek szántam. Mert, igen, elesünk, megbetegszünk, megfázunk… tudom, a baj bekövetkezhet. Ami azonban a legfontosabb! (Szerintem)

 

A megelőzés

 

Nyilván nem tudunk mindent elkerülni. Azon kell tehát elgondolkodnunk, mi az amit igen? Hogyan tudjuk megelőzni a magunk de elsősorban gyermekeink megbetegedését? Mit mindent teszünk és mi mindent tehetünk a megelőzés érdekében?

 

Ha van ötleted, kérlek írd meg egy válaszlevélben az eszterhejja2.0@gmail.com címre vagy a „Hozzászólások” rovatban.

 

 

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa avagy, az elégedetlenség ellenszere. A verejtékcseppben megcsillanó napsugár. A Motiváció Művészete. „Szárnyakat adnék egy gyermeknek, de hagynám, hogy maga tanuljon meg repülni.”

Tovább olvasom »
Megújulás

Megújulás

Neked mit jelent a Megújulás? Nekem elég sokfélét. Most azonban, a június, valahogy a Megújulás hónapja az életemben. Nézd, itt van mindjárt ez az oldal!

Tovább olvasom »
Anyák és lányaik

Anyák és lányaik

Anyák és lányaik Anyák és lányaik cimű irásom az anya-leány kapcsolatról. Mondd! Te hogy vagy anyukáddal? Milyen kapcsolatot táplálsz vele? Tudod, azt sohasem hittem, hogy

Tovább olvasom »
Te miért csinálod?

Te miért csinálod?

Te miért csinálod?   Te miért csinálod? című írásomban arra kérlek, fedezd fel a gyökereket! Áss minél mélyebbre, hogy megtudd, miért csinálod azt, amit.  

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük