Áldozat

Áldozat

 

Áldozat című elgondolkodtató írásom a gyermekkor egyfajta feláldozásáról szól. Azon kellene elgondolkodnunk: Mit áldozunk fel miért.

 

Säusenstein egy hallgatag városka Alsó-Ausztriában. Cisztercita monostora a XII. – hallod? – a XII. században épült!  Pompás lehetett!

 

A legenda szerint, az ördög oly mértékben megneheztelt Säusenstein hithű lakosaira, hogy kiszakított egy kősziklát Kirchenberg hegységéből és azt a säusenstein-i monostorra dobta. Isteni közbenjárásra azonban, a szikladarab a Dunába esett.

 

Nagy bánatomra azonban, e neves monostor utóbb áldozatául esett a vasútépítésnek. Nézd meg, töredéke maradt fenn!

Szívem szakad meg.

 

S hogy ezt most miért mesélem el neked? Egyik gyermekem az óvodában a következő  ígéretet kapta szüleitől: amint betölti ötödik – hallod? Ötödik! – életévét, kap egy tabletet.

Szívem szakad meg.

 

Ráadásul egy okos, értelmes, nyitott gyermekről beszélek, akiben azonban iszonyatos érzelmi viharok dúlnak. Gondolod, hogy pont a tablet a megoldás? Ahelyett, hogy anyuka leülne vele kártyázni, dominózni, memorizni, vagy egyszerűen csak egy könyvet adna a kezébe! De ha csak szót értene, beszélgetne vele néhanap! Nem! Odanyomja neki a tabletet, hogy addig is csöndben legyen.

 

Tudod, azon kellene elgondolkodnunk, mit áldozunk fel, miért?

Hidd el, értem a säusenstein-i vasút szükségességét. Azt is értem, a computertechnológiáé a jövő és valamilyen szinten, előbb-utóbb meg kell tanulnunk nekünk is, és gyermekeinknek is. Mikor? Milyen mértékben?

 

Tényleg megéri az a csend, amíg a képernyőt bámulja, hogy elveszítse képzelőerejét, kreativitását, gondolkodásának azt a legfontosabb esszenciáját   , melyet játékokból, könyvekből vagy saját alkotásaiból merít(hetne)?

 

Ha ismersz olyan szülőt, akinek gondot jelent képernyő nélkül lekötni gyermekét, kérlek, küldd el neki ezt a levelet! Mutasd meg neki oldalam eszterhejja.com ahonnan ötleteket meríthet a tartalmasabb estékhez, hétvégékhez!

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa avagy, az elégedetlenség ellenszere. A verejtékcseppben megcsillanó napsugár. A Motiváció Művészete. „Szárnyakat adnék egy gyermeknek, de hagynám, hogy maga tanuljon meg repülni.”

Tovább olvasom »
Megújulás

Megújulás

Neked mit jelent a Megújulás? Nekem elég sokfélét. Most azonban, a június, valahogy a Megújulás hónapja az életemben. Nézd, itt van mindjárt ez az oldal!

Tovább olvasom »
Anyák és lányaik

Anyák és lányaik

Anyák és lányaik Anyák és lányaik cimű irásom az anya-leány kapcsolatról. Mondd! Te hogy vagy anyukáddal? Milyen kapcsolatot táplálsz vele? Tudod, azt sohasem hittem, hogy

Tovább olvasom »
Te miért csinálod?

Te miért csinálod?

Te miért csinálod?   Te miért csinálod? című írásomban arra kérlek, fedezd fel a gyökereket! Áss minél mélyebbre, hogy megtudd, miért csinálod azt, amit.  

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük