A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa avagy, az elégedetlenség ellenszere. A verejtékcseppben megcsillanó napsugár. A Motiváció Művészete.

„Szárnyakat adnék egy gyermeknek, de hagynám, hogy maga tanuljon meg repülni.”

-Gabriel Garcia Marquez

Mindannyiunknak ezt kellene megtanulni, környezetünknek megtanítani és gyermekeinknek továbbadni.

A Gyökerek

Megmondom egész nyíltan, nem találkoztam egyetlen gyakorló partnerrel  sem, aki olyan családból érkezett, ahol a szülők ilyesfajta magatartást tanúsítottak és ezt az elvet a gyakorlatba átültették volna.

Pedig a gyermeknek, a beosztottnak támogatásra van szüksége és nem lekicsinylésre, becsmérlésre. Motivációra és nem  elnyomásra, megfélemlítésre, bántalmazásra.

Mert a Monotónia Gyilkosa nem más, mint maga a motiváció.

Emelni, motiválni a másikat könnyű, ha az adott pillanatot vesszük alapul és mondjuk egy feladat gyors elvégzésére buzdítjuk gyermekünk. Mégis, mindenképp fontolóra kell vennünk az időfaktort.

Az erősítés, felemelés, motiválás ugyanis egy igen hosszú folyamat. Egy nagy utazás. Egy olyan fa ültetéséhez hasonlatos, mely lassan, éveken át tartó kitartó munkát  követően ereszt gyökeret. Fejlődés, mely soha nem ér véget.

Mégis, ha elég mélyen kapaszkodik a földben, törzse szárba szökkent, koronája pedig már bátran sarjad a Nap, az eső, avagy a szél felé, az karakterformáló, jellemet építő és az életet alapjaiban megváltoztató megújulás.

Azt gondolom, az igazán sikeres nők és férfiak meg tudják ezt teremteni otthonukban és hivatásukban egyaránt. Utasításokat osztogatni, parancsokat adni, megmondani mindenkinek, leginkább a kisebbnek, gyengébbnek, a magáért kiállni nem tudónak (gyermeknek, beosztottnak), mit vagy mit ne tegyen könnyű.

Ám azt megtalálni, hogyan vegyünk rá, hogyan motiváljunk valakit arra, hogy akarjon jobb lenni! Hogy hogyan találjuk meg az örömöt, a lelkesedést akkor is, amikor nagyon – nagyon keményen dolgozunk! Ez a művészet.

Hogyan?

Hogyan tudjuk elérni? Melyek azok a kulcs elemek, amelyek hozzásegítenek a megvalósításhoz, ahhoz, hogy saját magunkat vagy valaki mást motiválni tudjunk? Egyszerű leírni, könnyű megfogalmazni, annál nehezebb átültetni a valós életbe.

Megítélésem szerint legfontosabb a bizalom, mégpedig két síkon.

Feltétel nélkül bíznunk kell, bíznuk szükséges önmagunkban. Milyen könnyen megy még ez a gyermekeknek, egész addig, míg ki nem öljük belőlük!

Ugyanakkor/mindemellett Bíznunk kell, bíznunk szükséges a másik félben.

Mindkettő lehetséges, sőt, hiszem, hogy szükségszerűen bekövetkezik, ha tisztelettel, őszinteséggel, türelemmel tekintünk önmagunkra, illetve a másik félre fordulunk önmagunk és a másik fél felé. Amikor megérezzük, hogy igenis számíthatunk magunkra és a másikra! Ott kezdődik a csoda.

Szeretettel,

Eszter

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa avagy, az elégedetlenség ellenszere. A verejtékcseppben megcsillanó napsugár. A Motiváció Művészete. „Szárnyakat adnék egy gyermeknek, de hagynám, hogy maga tanuljon meg repülni.”

Tovább olvasom »
Megújulás

Megújulás

Neked mit jelent a Megújulás? Nekem elég sokfélét. Most azonban, a június, valahogy a Megújulás hónapja az életemben. Nézd, itt van mindjárt ez az oldal!

Tovább olvasom »
Anyák és lányaik

Anyák és lányaik

Anyák és lányaik Anyák és lányaik cimű irásom az anya-leány kapcsolatról. Mondd! Te hogy vagy anyukáddal? Milyen kapcsolatot táplálsz vele? Tudod, azt sohasem hittem, hogy

Tovább olvasom »
Te miért csinálod?

Te miért csinálod?

Te miért csinálod?   Te miért csinálod? című írásomban arra kérlek, fedezd fel a gyökereket! Áss minél mélyebbre, hogy megtudd, miért csinálod azt, amit.  

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük