13 Tipp az Olvasás Megszerettetésére

„Az a gyermek, aki olvas, olyan felnőtt lesz, aki gondolkodik” (Anonymus)

Hogyan szerettessük meg az olvasást gyermekeinkkel? Hidd el, nem olyan nehéz! Mégis, nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermekek minél korábban megszeressék ezt a tevékenységet (és nem csak azért, mert én magam és szerencsére kisfiam is imádunk olvasni, hanem azért is), mert elengedhetetlen. Ha belegondolsz, minden egyes iskolai tantárgy – bármelyik életkorban, vagy osztályban is vizsgáljuk – az olvasásra épül.

 

Ha egyetlen tanácsot kellene adnom e témában, az a következő lenne: Adj a kezébe olyan könyvet, amit szeret!

1. Olvassatok együtt – minél korábban, annál jobb!

· Lapozgassatok, nézegessetek babakönyveket, engedd, hogy harapdálja, gyűrögesse

· Tedd a kiságy szélére, ahol bármikor ránézhet

· Vigyetek vízálló könyvecskéket a fürdőbe

· Rendezzetek be egy olvasósarkot – még csak nem is kell nagy dologra gondolni, egyszerűen helyezz el könyveket, leporellókat a játszómatracán, vagy bárhol, kézközelben

· Mondj neki rövid kis történeteket babakorától kezdve

2. Beszélj hozzá, amikor és amennyit csak lehet.

Minél hamarabb elkezdesz beszélni hozzá, annál jobb. Bátorítsd, hogy mindenféle hangokat adjon ki.

 

3. Olvass neki hangosan, mégpedig azért, mert ez azt mutatja, hogy az olvasás neked is fontos, a mindennapok része, ráadásul öröm! Így tehát mintát adsz neki, melynek nyomán könnyebb lesz elindulnia.

4. Szervezd úgy az életeteket, hogy az olvasás egy örömteli, békés tevékenység legyen, ami összeköt benneteket

 

5. Hagyd, hogy közbeszóljon.

Engedd, hogy kérdezzen, vagy hozzászóljon.

 

6. Kapcsoljátok össze az olvasást valamelyik napi rutinnal.

Olvassatok a délelőtti séta után, a délutáni alvás és/vagy az esti lefekvést megelőzően.

 

7. Mi érdekli a gyermeked?

Mikor már nagyobbacska, kérdezd meg tőle, miről szeretne hallani, képeskönyvet nézegetni…

Bármi lehet – de tényleg bármi… Érdeklik a robotok, dinoszauruszok, rovarok, űrhajók, pillangók, hercegkisasszonyok vagy a piramisok? Ne is törődj vele. Bármilyen témát választ, örülj neki és hagyd, hadd olvasson arról.

(Sajnos gyermekeinknek nincs igazán beleszólása mit olvasnak és miről tanulnak az iskolában, így tehát roppant fontos, hogy legalább otthon megadjuk nekik a lehetőséget, hogy azt válasszanak, amit szeretnének).

 

8. Ha esetleg nem (nagyon) tud témát választani, lapozgassatok különböző képes magazinokat.

A magazinokban található történetek általában rövidek, könnyen érthetőek – és ami talán a legfontosabb – sokkal érdekesebbek, mint az iskolai olvasókönyvben lévő olvasmányok.

 

9. Ugyancsak jó ötlet elvinni őt egy könyvesboltba és engedd, hogy ott válasszon. Bármi megteszi, ha van benne olvasnivaló, – még ha rövid szövegek, akkor is – és megfelel a gyermek érdeklődési körének illetve olvasási szintjének.

10. Ha mindezen próbálkozások ellenére nehezen tudod rávenni az olvasásra, ajánlj fel neki egy pont- (csillag-, matrica-…) gyűjtő rendszert, melynek legfontosabb eleme a BESZÉD.

Beszéld meg vele, hogy minden alkalommal, amikor elmesél egy történetet, bármiről, amit épp olvasott, kap egy pontot (csillagot, matricát…). természetesen semmiképp sem javaslom, hogy erőltesd az olvasást, vagy ráparancsolj, hogy üljön az asztal mellé egy könyvvel.

Épp ellenkezőleg, az egésznek pont a beszéd a lényege, vagyis, hogy elmondja, elmesélje azt, amiről olvasott.

 

11. A tanulás legjobb módja a tanítás – mint az köztudott.

Jelen esetben nekünk, szülőknek kell engednünk, hogy gyermekünk tanítson minket. Meglehetősen kevés lehetőséget kapnak arra, hogy felelősségteljes pozícióba kerüljenek az iskolában, ezért én azt javaslom, adjunk teret, hogy ŐK tanítsanak minket arra, amit előzőleg elolvastak.

 

12. Bármit is teszel, egy a fontos: légy példa gyermeked számára.

Amíg azt látja, hogy TE olvasol és beszélsz arról, amit olvastál, nincs miért aggódnod. Akár még egy kis rituálévá is varázsolhatod, amikor mondjuk minden este, a vacsoraasztalnál mindenki beszámolhat arról, mi tetszett legjobban abból, amit legutóbb olvasott…

13. A legfontosabb pedig: ne nyaggasd, ne erőltesd, hagyd, hogy az olvasás egy kellemes, érdekes és örömteli szórakozás legyen gyermeked számára.

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa avagy, az elégedetlenség ellenszere. A verejtékcseppben megcsillanó napsugár. A Motiváció Művészete. „Szárnyakat adnék egy gyermeknek, de hagynám, hogy maga tanuljon meg repülni.”

Tovább olvasom »
Megújulás

Megújulás

Neked mit jelent a Megújulás? Nekem elég sokfélét. Most azonban, a június, valahogy a Megújulás hónapja az életemben. Nézd, itt van mindjárt ez az oldal!

Tovább olvasom »
Anyák és lányaik

Anyák és lányaik

Anyák és lányaik Anyák és lányaik cimű irásom az anya-leány kapcsolatról. Mondd! Te hogy vagy anyukáddal? Milyen kapcsolatot táplálsz vele? Tudod, azt sohasem hittem, hogy

Tovább olvasom »
Te miért csinálod?

Te miért csinálod?

Te miért csinálod?   Te miért csinálod? című írásomban arra kérlek, fedezd fel a gyökereket! Áss minél mélyebbre, hogy megtudd, miért csinálod azt, amit.  

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük