11 Érdekesség a Farsangról

 1. Hányféle farsang létezett eredendően Magyarországon?

  Eredendően három farsangi időszakot különböztetünk meg.

  • Bárányfarsang: ősszel kezdődött (mikor a borok már kiforrtak, kenyér akadt bőven, a baromfi és a vágómarha meghízott) és tartott Katalin napig, azaz november 25-ig.
  • Nagyfarsang: Vízkereszttől (január 6) – húshagyó, azaz Hamvazószerdáig (húsvét előtt 40 nap).
  • Zöld farsang: amely Húsvéttól – Áldozócsütörtökig, (másnéven Pünkösdig) tartott.
 1. Hány csoportba oszthatók a farsangi szokások?

  Tulajdonképpen két csoportba:

  • Különböző munkaalkalmakhoz – fonás, kukoricamorzsolás, dohánysimítás – kapcsolódó mókás; a telet, hideget, gonosz lelket elűző rituális szokások
  • Szórakoztató, táncos, mulató szokások
 1. Mi mindent ünneplünk Vízkereszt napján?

  • A Napkeleti Bölcsek imádása
  • Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban
  • Jézus első csodája a Kánai menyegzőn – a víz borrá változtatása
 1. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe egyházi szertartás vagy népszokás?

  Mindkettő.

 1. Mit tudunk Hamvazószerdáról?

  Hamvazószerda a Nagyböjt kezdő napja, Húsvét vasárnaptól visszaszámolt 40. nap. A törekvés, Jézus 40 napos böjtjének követésére a keleti és a nyugati kereszténységben egyaránt igen erőteljes volt.

  Maga a név az őskeresztények azon szokásából származik, hogy vezeklésként hamut szórtak a fejükre. Mind a mai napig élő szokás a hamvazkodás, mint egyházi szertartás, melynek keretében a pap hamuval keresztet rajzol a hívek homlokára az „Emlékezzél ember, porból lettél, s porrá leszel” szavak kíséretében.

 1. Mire utal a Tobzódó Csütörtök kifejezés?

  A néphagyomány szerint a Hamvazószerdát követő csütörtök különleges helyet foglal(t) el a naptárban. Szokás szerint ezen a napon felfüggesztették a böjtöt, hogy a megmaradt farsangi ételeket bűntudat nélkül elfogyaszthassák a hívők.

 1. Milyen legenda/hagyomány köthető Vince napjához?

  Szent Vince a szőlőtermesztők, szőlészek, borászok és borkedvelők védőszentje.

  Magyarországon is elterjedt a „Vincevessző” szokása. Vince napján (január 22-én) a szőlősgazdák szőlővesszőket metszettek, melyeket meleg vízbe állítottak. A vesszőkön megjelenő rügyek mennyiségéből következtettek arra, hogy a termés bőséges avagy kevés lesz.

 1. Mi az a Balázsolás és honnan ered?

  Szent Balázs a torok, énekesek, kikiáltók védőszentje, számos csodája ismert, mint például annak a gyermeknek a megmentése, akinek halszálka akadt a torkán.

  Balázs-napkor (február 3) templomba viszik a gyermekeket, akik torkához a pap két, keresztben tartott, vagy Y alakban hajlított és összekötött (összeöntött) gyertyát tart, miközben a Balázs-áldás sorait mormolja.

  Két verset ajánlok sok szeretettel figyelmedbe:

  • Babits Mihály: Balázsolás

  https://mek.oszk.hu/00600/00602/html/vers1002.htm

  • Rónay György: Babits a betegágyon

  https://latomus.eoldal.hu/cikkek/Modern_klasszikus_magyar_koltoktol/Ronay_Gyorgy_Babits_a_betegagyon.html

  • Pilinszky János: Balázsolásra

  https://reader.dia.hu/document/Pilinszky_Janos-Publicisztikai_irasok-129

 1. Honnan ered a Gergely nap, milyen szokás köthető hozzá?

  Március 12, a Julianus naptárban a tavaszi napéjegyenlőség napja. Gergely napjának ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el, aki I. Gergely pápát az iskolák megalapítóját és a gregorián éneklést megteremtőjét az iskolák védőszentjévé avatta.

  A Gergelyjárás szokása köthető hozzá.

 1. Hányféle fánkot ismersz?

  Ha meg tudsz nevezni négy különféle fánkot, te nyertél! Én utánanéztem a különböző fánkoknak, ezeket találtam, fogadd őket szeretettel:

  Szalagos, csöröge, egérke, csokis, Bismarc, amerikai, berliner, Eclaire, farsangi, lekváros, vaníliás, pudingos, túrós, rózsafánk, virágfánk, képviselőfánk, pillefánk, krumplis fánk, churros, minifánk, bögrés, tejfölös, joghurtos fánk, lyukas fánk, Limara fánk, és akkor még ott vannak a gyors, könnyű, egyszerű, 5 perces, 10 perces valamint a gluténmentes fánkok.

 1. Igaz vagy hamis? A Farsang és a Karnevál szavak jelentése ugyanaz.

  Igaz. A farsang – sok éven és áttéten keresztül a német der Faschingsdienstag (húshagyókedd), míg a karnevál az olasz carnelevare (szó szerint carne levare azaz hústól megszabadulni, húst elhagyni).

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa avagy, az elégedetlenség ellenszere. A verejtékcseppben megcsillanó napsugár. A Motiváció Művészete. „Szárnyakat adnék egy gyermeknek, de hagynám, hogy maga tanuljon meg repülni.”

Tovább olvasom »
Megújulás

Megújulás

Neked mit jelent a Megújulás? Nekem elég sokfélét. Most azonban, a június, valahogy a Megújulás hónapja az életemben. Nézd, itt van mindjárt ez az oldal!

Tovább olvasom »
Anyák és lányaik

Anyák és lányaik

Anyák és lányaik Anyák és lányaik cimű irásom az anya-leány kapcsolatról. Mondd! Te hogy vagy anyukáddal? Milyen kapcsolatot táplálsz vele? Tudod, azt sohasem hittem, hogy

Tovább olvasom »
Te miért csinálod?

Te miért csinálod?

Te miért csinálod?   Te miért csinálod? című írásomban arra kérlek, fedezd fel a gyökereket! Áss minél mélyebbre, hogy megtudd, miért csinálod azt, amit.  

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük